Veľká noc „po nórsky“ – drsné prostredie, ťaživá atmosféra, či obzvlášť krutá vražda

Keď niekto povie „veľkonočné tradície“, predstavíme si šibačku, oblievačku, maľované vajcia a chutné jedlo. V Nórsku by ste však zažili o niečo napínavejšie sviatky.

Krvavé kriminálne príbehy patria k nórskej veľkej noci, asi tak, ako oblievačka k tej našej. Horúci adept na najzvláštnejší (a najtajomnejší) veľkonočný zvyk má zaujímavú históriu.

Påskekrim čoskoro oslávi storočnicu

Knižný žáner označovaný ako „severské krimi“, typický svojimi násilnými až brutálnymi zločinmi a ich opismi, ale tiež silným príbehom a chladnou, skleslou, severskou atmosférou, za posledné roky vyrástol na jeden z najobľúbenejších a najžiadanejších. Práve z Nórska pochádza asi najznámejší autor krimi na svete – Jo Nesbo. No pochádza odtiaľto aj mnoho ďalších autorov, ktorých knihy sa stali medzinárodnými bestsellermi, medzi inými Karin Fossum, označovaná ako kraľovná nórskeho krimi alebo Anne Holt, bývalá policajtka a neskôr na krátko aj nórska ministerka spravodlivosti.

Popularita severského krimi, a ani veľké množstvo jeho nórskych knižných autorov, však nestoja za nórskou tradíciou čítania, prípadne sledovania krimi príbehov, ktorá sa po nórsky volá Påskekrim (Veľkonočný zločin alebo Easter Crime). Jeho korene siahajú až do ďalekej minulosti.

Vo februári 1923 sa dvaja nórski spisovatelia Nordahl Grieg a Nils Lie, ktorí mali hlboko do vrecka rozhodli napísať krimi novelu. Knihu s názvom „Bergenský vlak bol v noci vyrabovaný“ (Bergenstoget plyndret i natt – Bergen train looted in the night) začali masívnou kampaňou promovať tesne pred Veľkou nocou, pričom si dokonca zaplatili inzerciu na prednej strane nórskych novín, vďaka čomu mnoho ľudí uverilo, že ide o skutočnosť. Určite pomohlo aj to, že bergenský vlak premávajúci na trase Oslo – Bergen je akýmsi symbolom Nórska, ktorý pozná každý, a vďaka krásnym výhľadom na krajinu je aj obľúbenou turistickou trasou.  Kniha získala skutočne veľkú pozornosť médií, vďaka čomu sa napokon stala bestsellerom, a podľa všetkého aj prvým Veľkonočným zločinom, ktorý odštartoval trend čítania krimi počas týchto sviatkov.

Titulná správa nórskych novín Aftenposten o lúpeži v bergenskom vlaku (zdroj: snl.no)

Påskekrim dnes

Pôvodne sa Påskekrim „oslavoval“ čítaním kriminálnych noviel, dnes sa už presúva aj na ďalšie platformy. Kto nečíta, tak minimálne sleduje populárne kriminálne seriály. Maratón plný krimi, trilerov a detektívok sa v nórskych televíziách začína na Zelený štvrtok a končí až na Veľkonočný pondelok. A nejde pri tom iba o drsné severské krimi. Čoraz väčšiu popularitu získavajú britské seriály, ale tiež stará dobrá klasika, ako napríklad Hercule Poirot.

Veľká časť obyvateľstva však aj tak siahne po klasike. Kníhkupectvá majú v čase pred Veľkou nocou plné ruky práce, keď celú svoju ponuku vyskladajú okolo krimi a thrillerov. Okrem štandardnej ponuky každý rok na Veľkú noc vychádza v nórsku aj špeciálna kolekcia 15 príbehov od rôznych autorov, vždy pod rovnakým názov – Påskekrim + rok.

zdroj: goodreads.com

Čo tomuto zvyku pomáha zostať stabilnou súčasťou veľkonočných sviatkov, je aj dlhšie voľno, ktoré Nóri počas Veľkej noci majú. Práve veľkonočné sviatky sú časom, keď cestujú na chaty, kde si pomedzi lyžovanie a opaľovanie na horskom slnku stíhajú aj sadnúť do kresla s horúcou čokoládou a pustiť sa do čítania napínavého kriminálneho prípadu.

Zapáčil sa vám tento nórsky zvyk? Siahnite túto Veľkú noc po dobrom severskom krimi alebo prejdite od čítania k pátraniu a staňte sa vyšetrovateľom vraždy v zážitkových detektívnych hrách od Game Your Mind.