Valentínsky masaker – Krimi prípad #1

Vo štvrtok štrnásteho februára 1929 sa obyvatelia Chicaga, v tom čase druhého najľudnatejšieho mesta Spojených Štátov Amerických, zobudili do typicky chladného a pochmúrneho rána. Nič nenasvedčovalo tomu, že sa práve tento deň nezmazateľne zapíše do dejín.

Jemný sneh, ktorý padal z oblohy nežne prikrýval ulice „veterného“ mesta, keď sa sedem mužov stretlo v obyčajne vyzerajúcej garáži na ulici Clark Street 2122, v spoločnosti zaparkovaných áut, nákladiakov a rôznorodého náradia. Tmavý priestor osvetľovala iba jedna visiaca žiarovka. Garáž si prenajímala zločinecká skupina pod vedením Georga „Bugsa“ Morana, ktorá kontrolovala väčšinu nelegálneho obchodu s alkoholom v severnej časti mesta, ale prevádzkovala aj verejné domy a kasína. Samotná hlava skupiny Bugs Moran bol ešte len na ceste na miesto stretnutia, čo mu v tú chvíľu zachránilo život.

Bolo približne 10:30 dopoludnia, keď pred spomínanou garážou zastavil veľký čierny cadillac, z ktorého vystúpili štyria alebo piati muži (svedkovia sa nezhodli), pričom dvaja z nich mali na sebe policajné uniformy. Muži pokojne vošli do garáže, kde vytiahli zbrane, vrátane dvoch amerických samopalov Thompson a brokovnice. Prekvapeným mužom prikázali vzdialiť sa od okien a dverí, a so zdvihnutými rukami sa premiestniť k tehlovej stene, o ktorú sa mali oprieť. Následne bez varovania spustili streľbu.

Zdroj: themobmuseum.org

Obyvatelia Clark Street počuli zvuky, no označili ich skôr ako zvuky motora. Jeden z obyvateľov sa do garáže šiel pozrieť, kde uvidel 7 rozstrieľaných mužov ležať na zemi. Zavolal políciu. Väčšina mužov zomrela okamžite alebo po pár minútach. Jedine Frank Gusenberg, polovica obávanej bratskej dvojice miestnych hrdlorezov, ešte žil, keď seržant Thomas Loftus ako prvý dorazil na miesto činu. Seržantovi ešte dokázal povedať dve veci. „Nebudem spievať“ a „Urobili to policajti“. Franka Gusenberga následne previezli do nemocnice, kde o niekoľko hodín podľahol svojim zraneniam. „Schytal“ 14 guliek.

Masová vražda členov pašeráckeho gangu známa pod názvom Valentínsky masaker (Valentine’s day Massacre) sa stala akýmsi symbolom prohibície v Spojených Štátoch. Zdroj: themobmuseum.org

Táto masová poprava je dodnes pripisovaná jednému z najznámejších mafiánov všetkých čias. Al Capone však akékoľvek spojenie vždy odmietal. Pravdou ostáva, že v nasledujúcich rokoch Al Capone získal kontrolu na celou zločineckou scénou Chicaga, a to práve vďaka chladnokrvnému zabíjaniu všetkých svojich protivníkov. Či už za útokom stál Al Capone alebo nie, pravdou ostáva, že to bol práve valentínsky masaker, ktorý sa stal začiatkom jeho konca. Chicago bolo v tom čase všeobecne vnímané ako hlavné mesto zločinu. Prohibícia spravila z miestnych mafiánov milionárov s celebritným statusom a každý obyvateľ vedel za kým ísť keď chcel kúpiť alkohol. Vraždy boli bežné, ale zväčša sa zabíjali členovia gangov medzi sebou, a to bežných ľudí veľmi netrápilo. Valentínska poprava však bola už aj pre verejnosť priveľa. Fotografie z miesta činu sa rýchlo dostali do novín, a polícia, ale aj politici boli pod veľkým tlakom, aby sa tento prípad vyriešil. Teórií bolo mnoho. Preverovalo sa možné zapojenie skorumpovaných policajtov, či iných gangov, ale napokon všetko nasvedčovalo tomu, že za zločinom stojí Al Capone, ktorý sa takto pokúsil zbaviť svojho rivala Bugsa Morana. Dostať Al Caponeho sa stalo pre úrady prioritou číslo jedna. A hoci mu pripisujú desiatky vrážd, do väzenia ho napokon dostalo niečo úplne iné. Úrady ho obvinili z daňových únikov v 22 prípadoch. V roku 1931 sa im podarilo usvedčiť ho z piatich prípadov, a putoval do väzenia na 11 rokov. Al Capone napokon 25. januára 1947 zomrel na zástavu srdca.  

Zdroj: themobmuseum.org

V roku 1967 bola predmetná garáž  kde zomrelo sedem členov skupiny Bugsa Morana zbúraná, ale ešte predtým sa podarilo lokálnemu podnikateľovi Georgeovi Pateyovi odkúpiť tehly zo steny, o ktorú boli opretí členovia gangu počas popravy. Tristo kusov z týchto tehál je dnes súčasťou výstavy v múzeu mafie V Las Vegas (the Mob museum), pričom v tehlách je ešte stále vidno diery po guľkách.

Zaujímajú vás kriminálne prípady a policajné vyšetrovanie? Vyskúšajte si prácu detektíva na vlastnej koži.
V našich hrách sa ocitnete uprostred vyšetrovania, pričom je len na vás, aby ste odhalili vraha. Prečítajte si výpovede svedkov, preštudujte zaistené fyzické dôkazy, vytvorte časovú os udalostí, prelomte tajné šifry a pomôžte spravodlivosti.