Kate Warne – žena, ktorá zmarila pokus o atentát na prezidenta Lincolna, a zároveň prvá (americká) detektívka

V dobe, keď boli ženy do veľkej miery prehliadané, dokázala 23-ročná Kate Warne rozpoznať svoju najväčšiu silu a premeniť nevýhodu vo forme diskriminácie prislúchajúcej 19-temu storočiu, na svoju najväčšiu prednosť a pridanú hodnotu. Ako sama povedala Allanovi Pinkertonovi, keď sa uchádzala o pozíciu súkromného detektíva v jeho agentúre – Ženy majú zmysel pre detail a sú výborné pozorovateľky“. Aj to bol jeden z argumentov, ktorý Pinkertona presvedčil o tom, aby sa jeho detektívna kancelária stala vôbec prvou v Spojených štátoch (a pravdepodobne aj na svete), ktorá zamestnala na pozíciu detektíva ženu. Medzi ďalšie rozhodne patrilo to, že nikto nepredpokladal, že žena by mohla byť tajným agentom v prestrojení, a zároveň si Kate veľmi rýchlo dokázala získavať priazeň a priateľstvo manželiek a priateliek kriminálnikov či iných podozrivých osôb. Dodnes nie je jasné, či bol Allan Pinkerton jedným z prvých zástancov rodovej rovnosti, alebo najmä šikovným obchodníkom, ktorý predvídavo rozpoznal potenciál a prínos mladej Kate.

Napriek tomu, že sa prezieravosťou Allana Pinkertona a nepochybne aj svojim veľkým talentom zapísala Kate Warne do histórie najmä ako prvá žena detektívka, jej pravdepodobne najväčší kariérny úspech prišiel až priblížne po piatich rokoch práce pre Pinkertona.

Existovali indície, že skupina ľudí sa snaží zabrániť inaugurácii nového prezidenta Abrahama Lincolna, a to rovno jeho zlikvidovaním. Podľa uniknutého plánu mali budúceho prezidenta zajať počas jeho cesty vlakom naprieč krajinou. Tieto indície a napokon aj celý plán sa podarilo overiť práve Kate Warne, ktorá sa infiltrovala medzi manželky a sestry mužov, ktorí atentát plánovali. Ale to nebolo všetko. Warne nie len, že odhalila presný plán, dokázala prísť s riešením, ktoré Lincolna udržalo nažive.

Abraham Lincoln cestoval na svoju inauguráciu do Washingtonu, a podľa plánov mali atentátnici v pláne napadnúť Lincolna v meste Baltimore, počas jeho prestupu z vlaku z Pensylvánie, do vlaku do hlavného mesta. Lincolnovi radili, aby si zvolil inú cestu do Washingtonu, avšak on za žiadnych okolností nechcel zrušiť svoj plánovaný prejav v Baltimore. Aby detektívna kancelária zmarila tieto plány, Lincoln cestoval do Baltimoru neplánovane skorým ranným vlakom a navyše inkognito, tak, aby nikto nevedel kde sa nachádza. Bola to práve Kate Warne, ktorá v celom príbehu zohrala jednu z kľúčových úloh. S Lincolnom cestoval jeho bodyguard, samotný Allan Pinkerton a Kate Warne, pričom Kate na seba vzala úlohu sestry, ktorá cestuje so svojim invalidným bratom, ktorým bol práve Lincoln v prestrojení. Warne zabezpečila, aby cesta prebehal hladko, a to aj vďaka podplateniu a spriateleniu sa s výpravcom vlaku. Podľa dostupných informácií to bola práve prebdená noc s Lincolnom, počas ktorej prišla Warne na motto, ktoré agentúra Pinkerton používa dodnes. To heslo bolo „We never sleep“ (my nikdy nespíme).

Kate Warne sa stala dôležitou súčasťou spoločnosti Pinkerton, ale aj histórie. Zomrela ako 34 alebo 35- ročná ( nie je jasné, v ktorom mesiaci sa narodila) na pneumóniu. Spoločnosť Allana Pinkertona funguje viac ako 170 rokov a v súčasnosti poskytuje viaceré služby súvisiace s ochranou ľudí, majetku, či spoločností. V lete roku 2021 bol ohlásený film „Kate Warne“, ktorej hlavnú postavu by mala hrať Emily Blunt, ktorá tento film bude zároveň aj produkovať. Čoskoro sa teda dočkáme aj sfilmovaného príbehu ženy, ktorá sa do dejín zapísala ako prvá žena detektívka.

Allan Pinkerton (sediaci vpravo)
Zdroj: Wikimedia